Chesapeake bay retriever

Rasen kommer från USA, och har ett brokigt ursprung: New foundlandshund i kombination med vattenspaniel samt hound- och coondoghundar (jakthundar avlade att jaga puma, tvättbjörn och annat vilt som finns i USA). Det ledde under 1800-talet fram till en jakthund som också användes som vakthund. En markägare bosatt i Chesapeake Bay på den amerikanska östkusten, drev på för att få rasen godkänd. Det dröjde dock ända till 1918 innan den godkändes i USA. I Sverige registrerades rasen 1973.

Egenskaper

Rasen fungerar bra som ensamhund, då den ursprungligen oftast levde tillsammans med ensamma jägare i de amerikanska skogarna. Hunden har en stark känsla för att vakta. De är mycket tålmodiga och tycker om att arbeta, så det fungerar utmärkt att ha rasen som jakthund.

Storlek

Chesapeake bay retrievern är ganska stor. Hanar blir mellan 58-66 cm i mankhöjd och tikar blir mellan 53-61 cm. Hanar kan väga ca 30-36 kg och tikar ca 25-32 kg.

Päls och färg

Hunden är oftast enfärgad, i olika nyanser av brunt. Vissa hundar kan ha små vita tecken i pälsen. Vad gäller pälsvård så är den minimal! Djuren fäller ett par gånger om året och då kan du med fördel hjälpa hunden genom att kamma pälsen. Eftersom rasen har fet, vattentålig päls, är det viktigt att vara sparsam med schampo så att det skyddande lagret inte förstörs.

Sjukdomar och hälsa

Höftledsdysplasi är en åkomma som rasen besväras av. För att undvika den i avelsarbetet krävs att hundar har godkänd status innan parning sker. Valpar till föräldrar där det inte kontrollerats får inte registreras hos Svenska Kennelklubben.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *