Curly coated retriever

Den här retrievern är den äldsta av de sex raserna. Under 1800-talet var den absolut vanligast och registrerades som ras redan 1854 i England. Rasstandarden skrevs 1890. Innan rasstandarden fanns var det själva hårlaget som avgjorde om hunden sågs som en curly coated retriever eller inte, oavsett dess genetiska härstamning.

Egenskaper

Rasen är lättlärda men ganska finurlig. Den kan vara lugn inomhus men busig utomhus. Hunden är lekfull och mycket bunden till sin ägare och sitt hem. Den passar utmärkt som ensamhund. Rasen fungerar bra som jakthund, lär sig fort och bryr sig inte mycket om något är jobbigt utan kämpar på.

Storlek

Hanar blir ca 69 cm i mankhöjd och tikar ca 64 cm och räknas som en stor retriever. Vikten för hanar är ca 32-41 kg och för tikar ca 23-32 kg.

Päls och färg

Curly coated retriever är den enda retriever med lockig päls. På huvudet är dock pälsen slät. Rasen finns i svart och leverbrunt. Trots dess lockighet är pälsen ganska lättskött. Du klipper själv hemma – ”toppar håret”, precis som hos frisören. Det är bra att blöta igenom hundens päls ofta. Ett enkelt sätt att göra det är att låta hunden simma i en sjö om du har möjlighet, och gärna varje dag.

Hälsa och sjukdomar

Höftledsdysplasi och epilepsi är åkommor som rasen besväras av. Epilepsiproblemet har minskat och eftersom antalet hundar är ganska litet, upptäcks enbart några fall per år. Problem med höftledsdysplasi varierar år från år, på samma grund.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *