Flatcoated retriever – social, aktiv och lekfull

Ursprunget för rasen är England och även denna ras användes vid fågeljakt och jakt på småvilt på 1800-talet. Man tränade upp rasen i att vara tålig vid skottlossning och att kunna bära bytet försiktigt i munnen utan att skada det. Uthållighet var ett måste då jakterna kunde pågå i timmar. Rasen registrerades i början på 1900-talet. Hunden kom sedan till Sverige på 1960-talet.

Egenskaper

Rasen är lättlärd, lyhörd och tycker om att vara aktiv. Hunden behöver stimulans både fysiskt och psykiskt. Den är social och lekfull och fungerar både för jakt och som sällskapshund, bara den får stimulans hos en aktiv familj. En flatcoated retriever verkar alltid glad och pigg och tycker inte om att vara ensam.

Storlek

Hanars mankhöjd är ca 58-61 cm och för tikar ca 56-58 cm. Vikten ligger på ca 27-36 kg för hanar och 25-32 kg för tikar.

Päls och färg

De färger som är godkända är svart och brun. Det finns även hundar med gul päls men det är inte enligt standarden och de kan därför inte delta på utställningar. Rasen är ganska lik både golden och labrador men de har ett lite smalare ansikte och uppfattas som mer eleganta än sina ”spralliga kusiner”.

Hälsa och sjukdomar

Cancer är ett problem rasen råkar ut för. Det är den vanligare dödsorsaken hos flatcoated retriever. Forskning pågår i Sverige för att kartlägga rasen alltmer. Även ögonsjukdomar förekommer och också höftledsdysplasi, som är vanligt hos retriever raserna generellt.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *