Golden retriever – Världens snällaste hundras

Rasen kommer från gränsen mellan England och Scottland och rasens grundare var Sir Dudley Coutts Marjoribanks. Den avlades fram under senare delen av 1800-talet. Jägare avlade fram en hund som kunde hjälpa dem att söka rätt på fågel och annat småvilt under jakt. De önskade också en hund som kunde jobba både på land och i vatten och som klarade av att samarbeta med både människan och andra hundar. 1913 godkändes rasen i England och rasstandarden infördes. Under 1950-talet kom de första hundarna till Sverige.
Idag fungerar hunden både till jakt eller som sällskapshund.

Egenskaper

Hunden anses vara trevlig, intelligent, social och tycker om aktivitet. Den gillar vatten och har inga problem att vältra runt i en vattenpöl på promenaden. Ofta uppfattas en golden som glad, och det är den, bara den får bära på något och att familjen ägnar tid åt den.

Storlek

Hanar når ca 56-61 cm i mankhöjd och tikar ca 51-56 cm. Vikt för hanar ligger på ca 30-34 kg och för tikar på 25-32 kg.

Päls och färg

Pälsen ska vara slät eller lite vågig och hunden har mer päls vid halsen, svansen och på baksidan av låren. Pälsen består av överhår och ullig underull som är vattenavvisande. Pälsen är ganska lättskött och du kan kamma den och bada hunden emellanåt.

Hälsa och sjukdomar

Detta är en frisk ras. Det finns ärftliga sjukdomar men så sällan förekommande att det inte är ett stort problem.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *