Labrador retriever – känd för sitt trevliga kynne

Labradoren tros komma från Kanada där den användes av fiskare. Hundarna simmade iland med rep att förtöja båtarna med. Rasen kom till England på 1800-talet. Där korsade man den med andra retrieverraser och den började användas vid jakt på småvilt. I England godkändes rasen 1903.

Egenskaper

Labradoren är känd för sitt trevliga kynne. Den passar bra i barnfamiljer då den är social. Hunden tycker om andra hundar och de flesta människor. Labradoren är följsam och vill gärna vara till lags, samtidigt som den har lätt för att lära. En labrador är som gladast när den får hjälpa till. Ett vanligt exempel är labradorer som på promenad bär något i munnen, ibland sitt eget koppel! Vid jakt är rasen mycket pålitlig och kan tränas i apportering, spårning eller till och med att söka upp kantareller.

Storlek

Hanar når en mankhöjd av ca 56-57 cm medan tikar blir ca 55-56 cm. Rasen är ganska kompakt byggd med bred bröstkorg. Vikt för hanar ligger på ca 29-36 kg och för tikar ca 25-32 kg.

Päls och färg

Hunden är enfärgad i svart, gul eller leverbrun. Enstaka individer kan ha en vit fläck på bröstet. Pälsen är kort och tät och känns nästan lite hård när man känner på den. Pälsen är lättskött då pälsen är smutsavvisande. Det går bra att bada hunden, och ibland använda schampo.

Sjukdomar

Rasen plågas inte speciellt mycket av sjukdomar, men det som ändå ibland uppstår är höftledsdysplasi, hälta och ibland ögonsjukdomen PRA. Idag finns ett DNA-test som kan tas och resultatet registreras av Svenska Kennelklubben.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *