Nova scotia duck tolling retriever

Rasen kommer från Nova Scotia-halvön, Kanada, där den utvecklades i början på 1800-talet. I huvudsak användes den för att apportera på sjöfågel. Det är inte helt klarlagt exakt vilka raser som bidragit till hundens nuvarande utseende, men chesapeake bay retriever och newfoundlandshund har använts, och troligen även irländsk röd setter.

Egenskaper

Det här är en glad och aktiv hund som kräver stimulans och aktivitet. Vid jakt är den lättlärd och arbetar gärna. Den fungerar också bra som sällskapshund om familjen själv är aktiv. Rasen sägs vara ganska tuff och rekommenderas inte för nybörjaren men är annars trevlig och kul att ha att göra med.

Storlek

Rasen är den minsta av de sex retrieverraserna. Hanar blir ca 48-51 cm i mankhöjd och tikar ca 45-48 cm. Vikten ligger mellan 17-23 kg.

Päls och färg

Pälsen är röd, men kan ha inslag av vitt på huvud, bröst, tassar och svanstipp. Enligt rasstandaren ska hunden inte ha för mycket teckning, exempelvis inte på ryggen. Ibland förekommer hundar med ”fel” färg som beigegrå, eller bruna, men det är inte enligt rasstandarden.
Minimalt med pälsvård behövs! Det räcker att du kammar igenom emellanåt. Vissa hundar är hjälpta av att man klipper under tassarna på vintern, så att det inte fastnar så mycket snö och is. Svansen ska inte röras utan där låter du pälsen växa.

Sjukdomar

Det här är en frisk ras. De åkommor som ibland uppstår är dock hjärnhinneinflammation, höftledsdysplasi, ”rött vargbett” vilket är en form av reumatism, samt ögonsjukdomar.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *